1. Masini noi Toyota
  2. Masini SUV & 4x4
  3. Crossover sau SUV
Ai nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Din pacate, browser-ul folosit nu este compatibil cu website-ul nostru. Te rugam incearca sa accesezi website-ul dintr-un alt browser precum Edge, Chrome, Firefox sau Safari.

Crossover sau SUV?

Modelele crossover si SUV activeaza intr-un segment efervescent care a evoluat atat de mult incat a tulburat granitele formale dintre aceste categorii auto. Incercam sa limpezim situatia si sa clarificam conceptele.

Ce poate un crossover si ce face un SUV

Descendente ale primelor utilitare off-road capabile sa isi taie drum dincolo de certitudinea asfaltului, modelele crossover si SUV au integrat numeroase caracteristici dinamice, tehnice si de confort care mai degraba le apropie decat sa le diferentieze intre ele.

In limbajul curent, „crossover” si „SUV” sunt termeni interschimbabili, folositi fara mari retineri pentru a descrie un automobil cu garda la sol inaltata, infatisare robusta si abilitati de trecere mai bune decat cele ale unui autoturism conventional, sedan sau break.

La fel de adevarat este si ca definitiile celor doua conformatii auto nu sunt formulate uniform. Unele insista pe distinctia constructiva, atribuind SUV-urilor exclusivitatea solutiei cu caroserie si sasiu separate sau obligativitatea tractiunii integrale. Altele se concentreaza pe dimensiunile modelelor, limitand zona acoperita de crossovere de la masinile de clasa mica pana la segmentul compact.

La nivelul Uniunii Europene, zona acoperita de crossovere si SUV-uri se incadreaza in reglementarile legate de vehiculele off-road, care trebuie sa aiba cateva caracteristici specifice, intre care tractiunea integrala, cel putin un diferential blocabil, garda la sol de minimum 180 mm si capacitatea de a aborda pe forte proprii rampe cu inclinatie de cel putin 25%. Prevederile se aplica atat pentru vehiculele de pasageri, cat si pentru cele utilitare.

In practica, independent de legislatie si perspectivele diferite in definirea tipologiilor auto, oferta a evoluat constant, astfel ca acum sunt disponibile modele extrem de performante in off-road care au caroserie autoportanta si tractiune integrala, la fel cum exista modele cu tractiune pe o singura punte, dar care au garda la sol inaltata si un aspect credibil de vehicul orientat catre aventura.

Gama Toyota adauga la toate acestea un nivel suplimentar de sofisticare prin segmentele diverse in care exprima spiritul SUV si prin solutiile avansate de propulsie, cum este sistemul inteligent de tractiune integrala Hybrid AWD-i.

Cat priveste conformarea la definitii, probabil cea mai potrivita ilustrare a distinctiilor dintre crossover si SUV este oferita de modelele Toyota aflate la extremele orizontului auto: Aygo X este fara indoiala un crossover, aflat la granita dintre o citadina agila si un SUV de dimensiuni reduse, in timp ce Hilux sau Land Cruiser raman SUV-uri de referinta, cu caroserie neportanta si sasiu independent, la care se adauga tractiunea integrala competenta si rafinata.

Off-road adevarat

Descopera calitatile unui SUV adevarat in doua expresii distincte: Hilux si Land Cruiser
Afla mai multe

Oriunde, oricand

Atractivitatea modelelor crossover si SUV isi gaseste un filon consistent in designul exterior, care are la baza cateva repere stilistice unitare – intre ele profilul viguros, garda la sol inaltata, rotile cu diametru generos – toate dozate inspirat pentru a reda personalitati foarte diferite, de la exploratorul urban Yaris Cross pana la deschizatorul de drumuri Hilux.

Aspectul exterior impunator are efecte benefice pe cel putin doua planuri. Primul tine de perceptie, deoarece crossoverele si SUV-urile inspira in mod natural incredere si siguranta. Al doilea plan oglindeste caracterul practic al acestor modele, prin spatiul interior amplu pentru pasageri si bagaje, prin pozitia inaltata de conducere, dar si prin manevrabilitatea sporita in spatii solicitante, atat in jungla urbana, cat si in aventurile off-road.

In cazul gamei Toyota, continutul reflecta pe deplin forma indiferent de segmentul abordat, iar competentele tehnice se ordoneaza crescator in functie de preferintele individuale si destinatia specifica a fiecarui model. Traseul care culmineaza cu modelul-etalon Toyota Land Cruiser este jalonat de modele configurabile cu sau fara tractiune integrala, cu motorizari termice eficiente sau solutii hibride rafinate.

Chiar si un model aflat la baza clasei compacte, cum este Yaris Cross, beneficiaza in versiunea hibrida de posibilitatea echiparii cu un pachet tehnologic unic in segment, tractiunea integrala inteligenta Hybrid AWD-i, care asigura stabilitate optima si tractiune adecvata pe orice suprafete, in orice conditii de rulare.

Testeaza Yaris Cross

Afla in detaliu optiunile oferite de Yaris Cross si programeaza un test edificator
Programeaza Descopera

O masina pentru toti si toate

Lipsa de fermitate a liniei de demarcatie dintre crossover si SUV are o posibila explicatie in chiar numele acestor concepte. Crossoverele desemneaza vehicule care fac punte intre segmente diferite, care traverseaza granitele categoriilor auto conventionale, in timp ce SUV este acronimul pentru Vehicul Utilitar Sportiv, adica un model care reuneste aspectele practice, polivalente cu trasaturile sportive.

Drept urmare, prin chiar numele lor, crossoverele si SUV-urile delimiteaza un spatiu al experimentarii si inovatiei, creuzetul in care fuzioneaza elemente variate pentru a da nastere unor creatii noi.

Tocmai de aceea, daca in segmentul superior SUV-urile mari pastreaza intacte referintele initiale care imbina utilitatea cu sportivitatea si confortul, in schimb clasa compacta isi asuma o mai mare libertate de miscare si expresie.

Un model gandit preponderent pentru familie, Toyota Corolla Cross, (Opens in new window) imbina utilitatea si generozitatea spatiului specifice caroseriei SUV cu dimensiunile prietenoase ale unui crossover, ce o fac mai usor de manevrat si parcat in oras, fara insa a compromite confortul pasagerilor. 

Dotata cu sistemul de propulsie Toyota Hybrid de generatia a cincea, navigatie cu actualizare "over-the-air" si sistemul Toyota Smart Connect, Corolla Cross Hybrid poate deveni partenerul ideal de calatorie al familiei tale.

Toyota ofera in aceasta zona modele cu caractere aparte, de la coupeul urban Toyota C-HR, original si elegant, pana la polivalentul RAV4, interpretare atletica a abilitatilor native in off-road.

Pionier al SUV-urilor compacte, RAV4 si-a confirmat calitatile de-a lungul a cinci generatii, devenind fara drept de apel cel mai bine vandut SUV din lume. Toyota RAV4 a depasit pragul de 10 milioane de unitati vandute in 2020, anul in care si-a extins acoperirea prin lansarea versiunii Plug-in Hybrid.

De altfel, RAV4 ilustreaza cel mai bine fatetele multiple ale fenomenului SUV. Pornind de la reperele de baza ale conceptului – pozitia privilegiata de conducere, performante dinamice superioare, confort de top si spatiu din belsug –, RAV4 pune la dispozitie o gama completa de optiuni de configurare, perfect racordate la orice preferinte individuale: tractiune fata si integrala, motorizare termica, hibrida sau hibrida reincarcabila, cu puteri cuprinse intre 175 CP si 306 CP.

RAV4 demonstreaza astfel ca SUV-ul ideal este cel care interpreteaza cel mai bine nevoi si cerinte specifice sub umbrela cuprinzatoare a polivalentei unui model versatil.

RAV4

Configureaza Toyota RAV4 asa cum iti doresti si vezi cum arata SUV-ul tau ideal
Afla mai multe

Siguranta si confort la inaltime

Succesul crossoverelor si SUV-urilor se bazeaza nu doar pe latura lor practica, ci si pe integrarea celor mai avansate repere de confort si siguranta, la care se adauga nuante speciale de rafinament si utilitate, precum iluminarea ambientala extinsa din habitaclul lui Toyota C-HR sau oglinda retrovizoare digitala oferita pentru RAV4.

Dincolo de detaliile functionale si stilistice ale fiecarui model in parte, Toyota asigura o fundatie solida de echipamente de siguranta, care porneste de la un pachet complet de airbaguri (inclusiv pentru genunchii soferului pe anumite modele) si ajunge la cel mai evoluat sistem Toyota Safety Sense, care cuprinde si functia de comutare automata intre faza lunga si faza scurta.

Pentru SUV-urile mari, nivelul de asistenta si siguranta sporeste cu echipamente suplimentare care tin cont de performantele si capabilitatile acestor modele, cum este cazul sistemului de stabilizare a remorcii.

Sistemul multimedia Toyota Touch asigura interfata perfecta pentru functiile de confort si conectivitate ale crossoverelor si SUV-urilor Toyota, cu actualizari Over The Air, acces facil la aplicatiile Apple CarPlay si AndroidAuto si optiuni evoluate de navigatie.

Bineinteles ca din perspectiva confortului, mostenirea utilitara nu mai are nimic de-a face cu rafinamentul interior al gamei actuale. In spatiul interior generos este configurat un habitaclu primitor si elegant, cu planse de bord structurate ergonomic si scaune multifunctionale, care includ in functie de versiune optiuni de incalzire si ventilatie.

Gama completa de crossovere si SUV-uri Toyota este aici. Descopera care dintre ele ti se potriveste.

POST https://dxp-webcarconfig.toyota-europe.com/v1/model-filter-results/ro/ro?sortOrder=modelIndex&model=ax%2Cyb%2Cc-hr%2Ccx%2Cra%2Chighlander%2Clandcruiser150%2Chilux