1. Despre Toyota
 2. About us
 3. Viziunea si filozofia Toyota
 4. Sistemul de productie Toyota
Ai nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Din pacate, browser-ul folosit nu este compatibil cu website-ul nostru. Te rugam incearca sa accesezi website-ul dintr-un alt browser precum Edge, Chrome, Firefox sau Safari.

Sistemul de productie Toyota

Sistemul nostru de productie Lean de renume mondial
Modul in care fabricam vehiculele este definit de Sistemul de productie Toyota (TPS). Este o filozofie de productie originala care isi propune sa elimine risipa si sa obtina cea mai buna eficienta posibila - este deseori numit un sistem „minimalist” (Lean) sau „la timp” (Just-In-Time).
 • Sistemul de productie Lean  Sistemul de productie Toyota a fost recunoscut de mult timp ca o modalitate de a elimina risipa si de a obtine o eficienta sporita. Esenta sa este insa de a face munca mai usoara si mai putin impovaratoare pentru lucratori, cu accent pe crearea unei munci semnificative. In centrul TPS se afla conceptele Jidoka si Just-In-Time. Prin aplicarea acestor concepte, putem sa ne producem produsele in mod eficient si in ritmul cererii clientilor. Inseamna ca fiecare vehicul indeplineste standardele noastre de inalta calitate si cerintele individuale ale clientilor nostri.

 • Principalele doua concepte  Jidoka, un termen japonez care poate fi tradus prin „automatizare cu o atingere umana” sau „automatizare inteligenta”, este o metoda de identificare si corectare rapida a oricaror probleme care ar putea duce la produse defecte. In orice moment sau etapa a procesului de fabricatie, membrii nostri pot „trage semnalul Andon”; oprind efectiv linia de productie pentru a evita generarea unor probleme pe care altii le-ar putea gasi in viitor. In acelasi timp, acesta alerteaza toti membrii echipei cu privire la defectul sau problema gasita pe linia de asamblare si intreaga productie se opreste pentru a o remedia.

   

  Conceptul Just-In-Time se refera la rafinarea si coordonarea fiecarui proces de productie, astfel incat sa producem doar ceea ce este necesar pentru urmatorul proces in timp util.

 • TPS: adoptat la nivel mondial  Primele concepte ale TPS au fost elaborate de parintele fondator al companiei Toyota, Sakichi Toyoda. Inventiile sale legate de razboiul de tesut au fost motivate de dorinta sa de a usura munca mamei sale si de a incorpora calitatea in produs. Pe masura ce Toyota s-a transformat intr-un producator de automobile, TPS a evoluat pentru a utiliza identificarea risipei ca motor pentru Kaizen, sau imbunatatirea continua, din punctul de vedere al calitatii, eficientei si al conceptului Just-in-Time. Sistemul TPS a fost studiat, adaptat si folosit in intreaga lume, nu doar de producatori, ci si de toate tipurile de afaceri care doresc sa-si eficientizeze performanta.

 • Jidoka

  Jidoka este o modalitate de a detecta problemele si de a lua masuri prompte pentru a corecta defectiunile, in orice etapa a procesului de productie. Lucratorii din atelier sunt autorizati sa opreasca linia de productie in cazul in care exista o problema si sa transmita informatii la panoul de afisare „andon” pentru o rezolvare rapida a problemelor. Prin aplicarea acestui mod de gandire, procesele si utilajele automatizate sunt configurate pentru a detecta automat o problema si a se opri in siguranta. Astfel, se poate efectua o inspectie si se pot face toate ajustarile necesare. In acest fel, sistemul ajuta la prevenirea reaparitiei problemelor, mentinand calitatea si productivitatea ridicata.

 • Conceptul Just-In-Time

  Conceptul Just-in-Time inseamna sa faci doar ceea ce este necesar, cand este necesar si in cantitatea necesara, in fiecare etapa a productiei. Acest lucru inseamna ca ne straduim sa asiguram o calitate constanta, un flux de productie uniform si o manipulare rationalizata a pieselor. Este necesar ca linia de productie sa fie aprovizionata cu toate piesele potrivite. Pe masura ce piesele sunt folosite, stocul nou este livrat la momentul potrivit si in cantitatea potrivita, astfel incat sa nu existe intreruperi sau incetiniri in procesul de productie. Sistemul Kanban este esential pentru procesul Just-In-Time. Ofera o metoda automata, in timp real, de a completa piesele de pe linie si de a mentine stocul minim.

 • TPS la birou

  De asemenea, TPS se aplica si la munca noastra de birou. Aici, conceptul Jidoka este adoptat pe deplin pentru a clarifica si a se asigura ca fiecare sarcina indeplineste nevoile clientilor nostri interni. Astfel, se pierde mai putin timp cu reluarea lucrarilor sau cu alte activitati fara valoare adaugata. La birou, gasim modalitati inteligente de a ne asigura ca avem calitatea integrata in procesele noastre prin aplicarea automatizarii inteligente la fluxurile noastre de lucru optimizate. In plus, conceptul Just-In-Time este ilustrat prin incercarea continua de a reduce timpul de executie al sarcinilor noastre. Reactia mai rapida la schimbarile de pe piata ne permite sa ne optimizam si mai mult resursele.

Te-ar putea interesa si