1. Proprietari
  2. Mentenanta, Service, ITP
  3. Mentinerea sanatatii bateriei hibrid
Ai nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Din pacate, browser-ul folosit nu este compatibil cu website-ul nostru. Te rugam incearca sa accesezi website-ul dintr-un alt browser precum Edge, Chrome, Firefox sau Safari.

Mentinerea sanatatii bateriei hibrid

Ai o masina hibrida? Iata cum poti mentine bateria in cea mai buna forma. Afla mai multe despre garantia sistemului Toyota Hybrid

Toate masinile din gama Toyota electrificata, si nu numai, vin cu garantii de pana la 6 ani sau 200.000 km, dar dincolo de aceste certitudini este intotdeauna o idee buna sa iei masuri pentru a mentine masina in cea mai buna stare de functionare si a prelungi durata de viata a componentelor cat se poate de mult.

In privinta bateriei, una dintre cele mai importante piese ale masinilor hibride si electrice de la Toyota, sunt foarte mult rutine si masuri pe care le poate utiliza un sofer pentru a asigur o intretinere buna si o viata cat mai lunga.

Toyota implementeaza din fabrica tehnologie inovatoare, ajunsa la a patra generatie, ca rezultat al celor peste 20 de ani de experienta in domeniul autovehiculelor cu propulsie hibrida. Aceasta tehnologie este proiectata pentru a produce rezultate optime pe toata durata de viata a masinii, iar bateria hibrid beneficiaza si ea de garantia standard Toyota.

Pe scurt, rolul bateriei in propulsia hibrida este acela de a alimenta un motor electric care preia propulsia in momente in care motorul termic ar putea avea un randament mai putin decat optim. In timp ce motorul termic cu ciclu Atkinson, folosit de Toyota, consuma mai putin combustibil la turatii medii si mari, motorul electric intra in actiune la viteze mici si asista motorul termic la viteze atunci cand acesta este in functiune.

In plus, relatia dintre motorul electric si baterie merge in ambele sensuri, adica motorul electric se comporta in anumite situatii ca un generator si alimenteaza bateria cu electricitate provenita din excesul de energie generata de deplasarea masinii. Aici vine in ajutor si sistemul de franare regenerativa, iar bateriile masinilor full hybrid nu au nevoie niciodata de priza pentru ca se incarca si descarca exclusiv in interiorul acestor sisteme ale motoarelor.

Mituri despre Toyota Hybrid

Afla adevaruri despre modelele hibride de la Toyota
Afla mai multe

Durata de viata a unei baterii hibride

La varful gamei de optiuni se afla chiar bateriile pe care le furnizeaza Toyota din fabrica, pentru ca ele sunt proiectate in asa fel incat sa se potriveasca perfect cu fiecare model de masina pe care il propulseaza.

Mai multe studii au demonstrat ca bateria unei masini hibride poate avea o durata de viata care sa ajunga si peste 10 ani, atata timp cat este folosita si intretinuta cum trebuie. Ulterior ea trebuie inlocuita tot cu un model omologat de Toyota pentru a obtine acelasi nivel calitativ.

Durata de viata a unei baterii este masurata mai degraba in numarul de reincarcari ale bateriei, de la gol la plin, decat in timp sau in distanta parcursa de masina. Pe parcursul utilizarii, unul dintre cele mai bune moduri de a prelungi viata unei baterii este acela de a evita schimbarile bruste de viteza.

In loc de oprirea brusca sau franare pana la oprire intr-un interval scurt de timp, o idee mai buna este sa lasi masina sa ruleze la vale sau pana la oprire, bineinteles in masura in care conditiile de trafic permit asta. Rularea masinii genereaza energie cinetica, iar aceasta energie suplimentara, asa cum am mai mentionat, este redirectionata catre baterie.

La acceleratie, de asemenea, este o idee buna sa apesi treptat pedala si sa accelerezi lent. O acceleratie treptata ajuta la un consum mai eficient al bateriei, dar permite si economii in consumul de combustibil traditional. Asta se intampla deoarece la oprirea completa masina hibrida opreste motorul termic. O atingere usoara a pedalei de acceleratie mentine masina in modul electric, in timp ce o apasare mai puternica activeaza motorul termic.

Si pe modelele cu incarcare la priza sunt lucruri pe care le puteti face pentru a prelungi durata de viata a bateriei. Daca lasi bateria sa ajunga la o golire completa si o incarci de fiecare data pana la 100%, sunt multe sanse ca bateria sa se consume mai repede pe durata folosirii. O regula buna de tinut minte si de aplicat este aceea de a nu lasa bateria sa se consume pana la un nivel sub 20% din capacitate, iar la incarcare sa nu treci de circa 80% din capacitate. Mentinerea incarcarii bateriei in acesti parametri a demonstrat cele mai multe beneficii pentru mentinerea unui nivel inalt de performanta pe termen lung.

Tot in legatura cu incarcarea bateriei, desi incarcarea rapida pare o solutie buna atunci cand ai nevoie de rezultate intr-o perioada scurta de timp, pentru sanatatea bateriei nu este intelept sa folosesti acest tip de incarcare de fiecare data. Incarcarea rapida impinge o cantitate foarte mare de curent in baterie intr-un timp foarte scurt, ceea ce poate fi daunator pe termen lung. Sunt studii care au demonstrat ca pe o perioada de opt ani, bateriile incarcate normal au avut o viata cu 10% mai lunga decat cele alimentate cu incarcare rapida.

Toyota Plug-In Hybrid

Afla mai multe despre modelele Plug-In Hybrid
Afla mai multe

Mentenanta unei baterii de masina hibrida

Foarte important pentru mentinerea bateriei in stare buna de functionare este ca sistemul de racire a bateriei sa functioneze cum trebuie. Masinile hibride Toyota ventileaza bateria folosind aer aspirat din habitaclu. E necesar ca acest sistem sa nu aiba obstructii in dreptul gurii de ventilatie, iar filtrul sistemului sa fie curatat periodic.

De asemenea, daca stii ca nu vei folosi masina electrificata mai mult timp, fie ca ai alte optiuni pentru deplasare sau pleci intr-o calatorie mai lunga si lasati masina acasa, nu este o idee buna sa lasati masina parcata cu bateria incarcata pana la 100%. Mai benefic pentru baterie este sa folosesti un incarcator cu temporizare, care sa mentina nivelul de incarcare a bateriei intre nivelurile de 20% si 80% pe care le-am mentionat anterior.

Nu in ultimul rand, durata de viata si performanta bateriei sunt afectate de temperatura ambientala, asa ca este intotdeauna o idee buna sa protejezi bateria de fluctuatii extreme ale temperaturii. Incearca pe cat posibil sa parchezi la umbra in zilele toride si la loc ferit in zilele furtunoase sau foarte reci.

Tipuri de masini hibride si electrice

Raspunsul la provocarile privind mediul inconjurator se bazeaza pe electrificarea progresiva a sistemelor de propulsie, prin introducerea unuia sau mai multor motoare electrice, in diferite combinatii sau in locul motorului conventional.
Descopera-le

Vino la o verificare

Pentru orice discutie sau verificare legata de sanatatea masinii hibrid, Toyota iti pune la dispozitie Toyota Hybrid Service, in care consilierii de service si tehnicienii Toyota inteleg perfect cum functioneaza masina ta si garanteaza un raspuns pentru orice intrebare.

In mod special verificarea sistemului hibrid Toyota, denumita si Hybrid Health Check (HHC), efectuata odata cu revizia periodica, furnizeaza o analiza meticuloasa a intregului sistem hibrid. Raportul scris primit in urma acestor teste iti va oferi toate datele necesare pentru utilizarea masinii hibride in conditii optime si obtinerea celor mai bune performante.

Programare service