1. Despre Toyota
  2. Sustenabilitate
  3. Societatea sustenabila
  4. Biodiversitate
  5. Ce este atat de special in aceasta regiune? 
Ai nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Din pacate, browser-ul folosit nu este compatibil cu website-ul nostru. Te rugam incearca sa accesezi website-ul dintr-un alt browser precum Edge, Chrome, Firefox sau Safari.

Eforturi de conservare pentru biodiversitate

  • Ce este atat de special in aceasta regiune? 

    Raul Tisa este unul dintre cele mai importante si mai sensibile cursuri de apa din Europa Centrala si de Est. Zona era odinioara un mozaic impresionant de lunci inundabile slab impadurite, zone umede si paduri de conifere. O mare parte a zonei este protejata la nivel national ca parc si protejata international ca zona umeda Ramsar*. Specii cheie, unele cu o semnificatie globala, cum ar fi barza neagra, vulturul cu coada alba, soimul dunarean, castorul eurasiatic si nenumarate pasari de apa migreaza in zona primavara. 

  • Cu toate acestea, din cauza expansiunii rapide a plantelor invazive, cum ar fi Amorphy fructicosa, vegetatia originala a fost redusa de-a lungul raului. Consecintele sunt extrem de daunatoare: pierderea biodiversitatii, capacitatea redusa de inundare, pasarile sunt impiedicate sa cuibareasca si animalele sa gaseasca adapost. 

    *Ramsar este Conventia privind zonele umede, numita Conventia Ramsar; un tratat interguvernamental care stabileste cadrul pentru actiunea nationala si cooperarea internationala pentru conservarea si utilizarea inteleapta a zonelor umede si a resurselor acestora. 

  • Ce s-a schimbat? 


    Datorita parteneriatului nostru cu WWF, aceste plante invazive au fost eradicate pentru a-i reda luncii inundabile stralucirea de odinioara. Bivolii de apa au fost reintrodusi in zonele umede, iar vaca gri ungureasca, cu coarne lungi, in zonele de pasuni usor impadurite, pentru a le reda luncilor vechea bogatie de specii.  

    Pasunatul gestionat partial atrage o noua biodiversitate in zonele umede, de exemplu pasarile de apa. Castorii au fost reintrodusi pentru a diversifica peisajul zonei umede si pentru a restructura habitatele din lunca inundabila. 

  • De ce este atat de important acest lucru? 


    Combinatia dintre pasunat si eradicarea plantelor invazive constituie un efort de conservare ideal pentru crearea coridoarelor ecologice si pentru imbunatatirea calitatii biodiversitatii din zonele umede si pajisti. Aceste schimbari creeaza un peisaj atractiv pentru ecoturism, care poate aduce venituri suplimentare pentru diversificarea economica si sustinerea mai buna a acestei comunitati rurale.  

    Cu ajutorul Toyota, a fost posibila dezvoltarea unui proiect comunitar de conservare a zonelor inundabile care ar putea fi extins in intreaga regiune a Carpatilor si in alte regiuni in care comunitatile locale se bazeaza foarte mult pe luncile inundabile. 

  • Pasunatul gestionat partial care atrage o noua biodiversitate in zonele umede.
  • Ajutarea oamenilor sa revina la lucru. Acesti lucratori aduna plantele invazive, care sunt apoi folosite ca sursa de energie. 

De ce facem acest lucru? 

Toyota Motor Corporation selecteaza in fiecare an un numar de proiecte care sunt finantate prin Programul de Granturi Toyota pentru Activitati de Mediu. Acest program a fost lansat in anul 2000 pentru a sarbatori primirea de catre Toyota a Premiului Global 500 din partea Programului de Mediu al Natiunilor Unite in anul anterior.