1. Despre Toyota
  2. News
  3. Revolutionarul Toyota Yaris atinge pragul de 10 milioane de exemplare la nivel global
Ai nevoie de informatii suplimentare?
Browser-ul nu este suportat
Din pacate, browser-ul folosit nu este compatibil cu website-ul nostru. Te rugam incearca sa accesezi website-ul dintr-un alt browser precum Edge, Chrome, Firefox sau Safari.

Revolutionarul Toyota Yaris - 10 milioane de exemplare la nivel global

Din 1999, premiatul Yaris a alimentat designul si cresterea productiei Toyota in Europa
30/03/2023
Pana la sfarsitul lunii februarie 2023, vanzarile europene cumulate ale familiei Yaris, care include Yaris Cross si GR Yaris, au ajuns la 5.155.506. In 2022, vanzarile anuale au reprezentat peste o treime din vanzarile totale ale Toyota in Europa, demonstrand impactul mare avut de acest Mic Geniu de-a lungul a aproape 25 de ani.

Un concept „big small” de-a lungul a patru generatii

De la lansarea sa in 1999, conceptul Yaris „big small”, inspirat de preferintele europene, a fost un pionier al inovatiei in segmentul B cu fiecare dintre cele patru generatii ale sale, inclusiv primul hibrid din clasa sa si emblematica masina sport GR Yaris. Yaris a castigat de doua ori titlul de Masina Anului, in timp ce Yaris WRC si GR Yaris Rally1 HYBRID au obtinut mai multe titluri in Campionatul Mondial de Raliuri FIA. In 2021, familia Yaris s-a extins pentru a include SUV-ul urban crossover Yaris Cross, ajutand astfel ca marca Yaris sa se alature modelelor Corolla, Camry, RAV4, Hilux si Land Cruiser ca autovehicule Toyota care s-au vandut in 10 milioane de exemplare sau mai mult.
„Aceasta realizare la nivel global a vanzarilor este o dovada a increderii pe care Grupul Toyota a demonstrat-o in mod constant fata de aceasta unitate franceza care a produs peste 4,5 milioane de automobile Yaris si Yaris Cross.”
Didier Leroy, Presedinte Toyota Motor Europe
  • Proiectat si fabricat pentru Europa, in Europa

    Toyota European Design Development de langa Nisa, Franta, si predecesorul sau de la Bruxelles, au impartit responsabilitatile de proiectare cu Japonia pentru fiecare generatie de Yaris. Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) produce Yaris din 2001 si Yaris Cross din 2021, acelasi an in care Toyota Motor Manufacturing Czech Republic din Kolin a inceput, de asemenea, productia Yaris pentru a raspunde cererii europene in crestere. Componentele cheie din cadrul modelului Yaris, cum ar fi motoarele pe benzina si cele electrice hibride si cutiile de viteze, sunt, de asemenea, produse la nivel local, la Toyota Motor Manufacturing Poland, care aprovizioneaza ambele uzine de productie.  

  • O fabrica cu un record ecologic impresionant

    In plus fata de introducerea electrificarii pentru un public mai larg cu cea de-a treia generatie Hybrid, Yaris a inspirat si o fabrica de productie dedicata, TMMF. Fabrica este cea mai mare unitate de productie de automobile dupa volum din Franta. Aceasta are 5.000 de angajati si a investit in total 1,5 miliarde de euro cumulat, inclusiv pentru imbunatatirea continua a performantelor de mediu. Suprafata sa este cu 30% mai compacta fata de o fabrica de automobile similara, ceea ce ii ofera un avantaj in reducerea drastica a energiei si a emisiilor. O noua linie de vopsire in Atelierul de materiale plastice, o premiera globala pentru Toyota, ar trebui sa genereze economii anuale de 1.000 de tone de CO2.

„Yaris a fost sinonim cu cresterea Toyota in Europa, devenind cel mai bine vandut si cel mai produs autovehicul al nostru in regiune. De asemenea, a redefinit accesibilitatea si vizibilitatea marcii noastre.”
Matt Harrison, presedinte si director executiv, TME

Te-ar putea interesa si