1. Proprietari
  2. Mentenanta, Service, ITP
  3. Programul de Loialitate Toyota 2020
  4. Bateriile Toyota
Browser-ul nu este suportat
Din pacate, browser-ul folosit nu este compatibil cu website-ul nostru. Te rugam incearca sa accesezi website-ul dintr-un alt browser precum Edge, Chrome, Firefox sau Safari.

Bateria masinii: ce face, de ce conteaza, cand trebuie schimbata

Bateria auto capata un rol din ce in ce mai important in utilizarea masinii, pentru ca influenteaza mai multe elemente implicate in functionarea vehiculului.

Rolul bateriei masinii

Bateria auto capata un rol din ce in ce mai important in functionarea unei masini, fie ca vorbim despre autovehicule cu propulsie electrica, hibrida sau chiar conventionala. Daca la inceput rolul bateriei era acela de a porni motorul, in ziua de azi ea influenteaza mult mai multe elemente implicate in buna functionare a masinii.

In masinile moderne Toyota, curentul electric furnizat de baterie alimenteaza foarte multe sisteme care asigura confortul, siguranta si eficacitatea condusului. Navigatia, sistemul audio, asistenta la viraje si franare, senzorii si multe altele au nevoie de un flux constant de curent electric.

Acesta este motivul pentru care este intotdeauna o idee buna sa urmezi recomandarile producatorului in ceea ce priveste inlocuirea bateriei auto. Bateriile originale Toyota sunt proiectate pentru a facilita performanta optima intr-o gama foarte variata de utilizari si adaptate fiecarui model si motor Toyota in parte. Chiar daca optiunile de baterii aftermarket par ispititoare ca disponibilitate si pret, cel mai bine este sa folosim baterii originale, produse sau garantate de Toyota.

Bateriile originale Toyota se potrivesc perfect fiecarui model de masina si motor in parte, proiectate pentru a satisface toate cerintele electrice. Totodata, potrivirea perfecta dintre baterie si vehicul garanteaza ca soferul va putea intotdeauna sa instaleze bateria cu usurinta si in conditii de maxima siguranta.

Conditiile meteo si mentenanta inceteaza, de asemenea, sa mai fie o preocupare pentru posesorul unui model Toyota. O combinatie potrivita intre amperajul de pornire la rece si capacitatea de rezerva, garanteaza un nivel inalt de performanta indiferent de vreme. Incarcarea bateriei originale Toyota nu este necesara, iar absenta capacelor de completare cu apa distilata reduce riscul de scurgeri si vaporizari care pot dauna mediului.

Nu in ultimul rand, tehnologia start-stop folosita de autovehicule in ziua de azi solicita intr-o mai mare masura bateria masinii, astfel incat gama de baterii Toyota include si modele proiectate special pentru a face fata acestei solicitari amplificate.

Piese originale vs contrafacute

Afla de ce este important sa alegi piese originale pentru masina ta si care sunt beneficiile pieselor Toyota.
Afla mai multe

Bateriile gamei de hibride Toyota

Iar daca pe masinile cu propulsie conventionala, Toyota a venit cu inovatii tehnologice cu adevarat impresionante, in ceea ce priveste masinile electrice si cele hibride, Toyota este la a cincea generatie de modele si isi arata din plin experienta de peste 20 de ani in acest domeniu. In Europa, masinile hibrid reprezinta peste jumatate din vanzari, iar o mare parte din acest succes are legatura cu gama de baterii electrice disponibila de la inceputul anilor 2020.

Masinile hibride din gama Toyota au doua baterii: cea de 12V pentru motorul conventional, asa cum sunt cele descrise mai sus, si o baterie de inalta tensiune. Masinile complet electrice folosesc doar bateria de inalta tensiune.

Pe masinile electrice si cele hibride, in general, bateriile de inalta tensiune trec constant printr-un ciclu de descarcare si incarcare, atunci cand sunt folosite si, respectiv, atunci cand sunt puse la incarcat, daca e cazul.

Mecanismul de propulsie, in esenta, este unul in care bateria alimenteaza motorul electric, iar motorul electric pune in miscare rotile. Apasarea pedalei de acceleratie alimenteaza instantaneu motorul, care consuma treptat energia stocata in baterii.

In acelasi timp, insa, motorul actioneaza ca un generator, prin tehnologia franarii regenerative disponibila pe toate modelele din gama Toyota electrificata. La ridicarea piciorului de pe pedala de acceleratie, energia cinetica a masinii este convertita in electricitate care este stocata inapoi in baterie. Aceasta tehnologie de franare regenerativa permite recuperarea unei parti din energia care ar fi fost consumata in cazul unui vehicul cu propulsie conventionala si creste distanta pe care o poate parcurge masina cu o singura reincarcare.

Scriam mai sus „daca e cazul” in privinta reincarcarii bateriei deoarece gama Toyota electrificata ofera inclusiv modele hibrid cu baterii care se incarca la priza (PHEV), dar si modele full hibrid cu care soferul poate uita complet de reincarcarea la priza. Cu aceste modele hibrid bateria se incarca automat, pe cont propriu, si contribuie la o autonomie, practic, nelimitata.

Hybrid Health Check

Afla mai multe despre verificarea sistemului hibrid
Afla mai multe

Garantia bateriei auto Toyota

Bateriile de inalta tensiune folosite de Toyota pe masinile cu propulsie electrica sunt proiectate pentru a rezista pe toata durata de viata a masinii, cu o garantie de cinci ani sau 100.000 kilometri.

Toate produsele originale Toyota sunt rezultatul unor cercetari indelungate si sunt testate riguros. Toyota poate astfel sa garanteze ca produsele care ajung la client respecta cele mai inalte standarde de calitate si performanta. Aceste garantii nu sunt disponibile pentru produsele aftermarket, astfel ca cel mai bun mod de a mentine performanta masinilor Toyota la cel mai inalt nivel este acela de a utiliza intotdeauna piese omologate de Toyota, instalate la un service autorizat Toyota.

Garantia Toyota

Afla mai multe despre acoperirea garantiei Toyota pentru masinile noi.
Afla mai multe

Semnele unei baterii care nu functioneaza la capacitate maxima

Daca s-au aprins anumiti indicatori din bord sau daca luminile isi diminueaza intensitatea in momentul in care folositi incalzirea sau aerul conditionat, ar putea fi un moment bun sa verificati starea de functionare a bateriei.

Alte indicii apar daca masina a trebuit pornita cu cabluri recent sau a trebuit sa folositi un incarcator portabil, daca motorul porneste cu greutate sau apare o mica intarziere la pornirea motorului.

Nu in ultimul rand, soferul va trebui sa aiba in vedere o inspectie tehnica a bateriei daca masina a avut recent probleme cu alternatorul sau pe baterie si firele acesteia sunt semne vizibile de coroziune.

Dar pentru a evita sau amana cat mai mult problemele pe care le poate avea bateria masinii, sunt suficiente cateva masuri de precautie usor de implementat dar cu un efect foarte benefic asupra longevitatii componentelor.

Temperaturile extreme, de exemplu, pot avea un efect negativ asupra duratei de viata a bateriei, astfel ca va fi mereu o idee buna parcarea masinii intr-un loc ferit de soare sau de intemperii. De asemenea, utilizarea bateriei atunci cand motorul e oprit, de exemplu in timp ce luminile sunt pornite, sau sistemul multimedia este utilizat, acest mod de utilizare poate consuma bateria si ii poate reduce durata de viata.

Nu in ultimul rand, curatarea bateriei de eventuale semne de coroziune, precum si efectuarea a cat mai putine drumuri scurte, poate creste durara de viata a bateriei masinii.

Programare service online

Daca ai deja cont de client Toyota, foloseste rapid si simplu programarea online in cea mai apropiata reprezentanta Toyota.
Programeaza-te online