1. Despre Toyota
 2. Inovatia la Toyota
 3. Zero Accidente
 4. Condusul automatizat
Browser-ul nu este suportat
Din pacate, browser-ul folosit nu este compatibil cu website-ul nostru. Te rugam incearca sa accesezi website-ul dintr-un alt browser precum Edge, Chrome, Firefox sau Safari.

Bine ai venit in lumea condusului automatizat

Oamenii si tehnologia pot face echipa pentru a realiza o mobilitate din ce in ce mai sigura
In primul rand, Toyota sustine condusul automatizat, deoarece tehnologia ar putea preveni accidentele cauzate de erori umane. Abordarea Toyota privind condusul automatizat include conceptul Mobility Teammate, Chauffeur si Guardian™, pentru a realiza o mobilitate sigura, accesibila si convenabila.
 • Conceptul Mobility Teammate

  Toyota s-a dedicat sigurantei active si tehnologiei de condus automatizat inca din anii 1990, avand ca obiectiv principal eliminarea victimelor din trafic. Progresam in dezvoltarea noastra cu conceptul Mobility Teammate. Conceptul are la baza convingerea ca oamenii si vehiculele pot lucra impreuna pentru a face mobilitatea sigura, convenabila, eficienta si placuta. Oamenii ar trebui sa aiba posibilitatea de a alege, iar tehnologia poate amplifica, si nu inlocui capacitatea umana. In loc sa eliminam participarea umana, ne dorim ca oamenii sa se bucure de libertatea si bucuria de a conduce daca aleg, beneficiind in acelasi timp de capacitatile de condus automatizat atunci cand au nevoie sau doresc. 

 • Ce se afla in spatele Teammate?

  Masina ta este mai mult decat un simplu mijloc de transport. Legatura noastra cu „masina mea” se intensifica pe masura ce aceasta raspunde nevoilor de mobilitate si reflecta gusturile noastre unice. Credem ca oamenii nu vor inceta sa iubeasca „masina mea” chiar si intr-un viitor in care o parte din condus va fi autonomizat. In functie de experienta, cunostinte, varsta, afectiuni medicale sau simpla oboseala, capacitatea ta de a conduce se poate schimba de la un moment la altul. Sau, poate ca iti doresti un stil de condus sportiv in anumite situatii si o calatorie lina in altele. Tehnologiile noastre de condus automatizat raspund acestor nevoi schimbatoare, contribuind in acelasi timp la sustinerea sigurantei, indiferent de starea soferului. 

 • Chauffeur si Guardian

  Prin automatizarea vehiculelor, dorim sa realizam o mobilitate sigura, accesibila si convenabila pentru toti. Pentru atingerea acestor obiective, urmarim doua concepte. Pentru cei care nu pot sau aleg sa nu conduca, tehnologia Chauffeur permite unui vehicul sa conduca singur. De asemenea, dezvoltam Toyota Guardian™, in care soferul si un sistem de inteligenta artificiala isi impart rolurile, profitand de abilitatile individuale. Guardian monitorizeaza constant mediul inconjurator si intervine pentru a spori capacitatile soferului atunci cand o coliziune sau un alt risc de siguranta este iminent. Acest lucru nu se face doar prin franare, ci prin utilizarea intregii game de actiuni de condus.    • De ce Guardian?

  Poate te intrebi de ce Toyota dezvolta Guardian mai mult decat Chauffeur. Tehnologia Chauffeur va avea un impact semnificativ asupra vietii persoanelor care nu pot sau nu doresc sa conduca. Dar dezvoltarea tehnologiei se confrunta cu provocari tehnice si sociale semnificative, care vor necesita timp pentru a fi rezolvate.

  Din acest motiv, multe dintre sistemele echivalente de nivel 4 sunt utilizate in conditii extrem de limitate, cum ar fi viteza redusa, trafic usor, mai putini pietoni sau biciclisti, vreme buna etc. Noi proiectam Guardian pentru a evita multe dintre aceste constrangeri. Cu Guardian, putem introduce niveluri mai ridicate de asistenta pentru sofer in vehiculele de serie si putem evalua mai devreme beneficiile de siguranta ale condusului automatizat. De asemenea, Guardian poate contribui la cresterea increderii si la acceptarea tehnologiei cu grad ridicat de automatizare. • Automatizat sau autonom? 

  Odata cu aparitia noilor tehnologii care pot indeplini unele sau toate sarcinile de condus, o serie de termeni au intrat pe piata, cum ar fi „automatizat”, „foarte automatizat”, „semi-” si „partial autonom”, „self-driving” si „driverless”, pentru a numi doar cativa.

  Consideram ca este important sa descriem functiile cu exactitate, pe baza performantelor lor reale, deoarece acest lucru poate avea un impact asupra asteptarilor si intelegerii clientilor cu privire la ceea ce poate face masina lor. Toyota foloseste cuvantul „automatizat” pentru a descrie o gama larga de tehnologii care sporesc sau inlocuiesc controlul uman pe o anumita perioada de timp. Prin „autonom” intelegem ca un sistem automatizat poate prelua complet condusul - inlocuind practic soferul - pe o perioada de timp sau chiar pe termen nelimitat.

 •  

  Automatizarea dincolo de siguranta

  Dincolo de beneficiile lor de baza privind siguranta, sistemele automatizate de condus pot contribui la fluidizarea si eficientizarea traficului. Acest lucru ar putea aduce imbunatatiri semnificative: o mai buna calitate a aerului prin reducerea emisiilor si o mai buna calitate a vietii pentru soferi prin timpi de calatorie mai scurti si mai previzibili.

  Mai multi oameni ar putea experimenta bucuria mobilitatii. Credem ca tehnologia din spatele automatizarii va aduce beneficii importante si solutii de mobilitate care se vor extinde cu mult dincolo de automobile si camioane. Toyota isi valorifica cercetarile in domeniul condusului automatizat pentru a crea noi solutii de mobilitate, cum ar fi robotii cu o perceptie, un rationament si o manipulare imbunatatite, care pot oferi o libertate de miscare extinsa pentru toti, inclusiv pentru persoanele cu mobilitate limitata.

Te-ar putea interesa si