1. Despre Toyota
  2. Start your impossible
  3. Athletes
  4. Laura Coman
Browser-ul nu este suportat
Din pacate, browser-ul folosit nu este compatibil cu website-ul nostru. Te rugam incearca sa accesezi website-ul dintr-un alt browser precum Edge, Chrome, Firefox sau Safari.

Tir Sportiv

Laura Coman

 

Reușim imposibilul

Uneori, provocarea imposibilului începe în cele mai curioase forme. Poate apărea deghizată în simplă curiozitate sau, în cazul Laurei Coman, un mic desert.

Prima întâlnire cu tirul sportiv a venit „târziu” după cum îi place să zică, mai exact în liceu, în urma unei întâmplări din timpul orei de sport. Pentru a se revanșa în fața profesoarei, a acceptat să participe la o sesiune de tir alături de Dan Staicu, cel care avea să-i devină antrenor.

Proba a fost simplă, tragere din poziția culcat cu pușca cu aer comprimat – câștigătoarea primește o ciocolată. Această mică miză, insignifiantă în sine, a fost tot ce i-a trebuit Laurei pentru a-i trezi spiritul competitiv. Dorința de a fi cea mai bună din acel grup restrâns de fete a făcut-o să tragă atât de bine, încât cei din jur au întrebat-o dacă a mai practicat acest sport până atunci.

Antrenorul a insistat să mai revină. La scurt timp, după două săptămâni, Laura a câștigat locul 3 la o etapă de campionat național, spre mirarea și uimirea tuturor participanților. Ușor, ușor, sportul a început să o intrige tot mai tare. Lumea din jur îi spunea că va deveni campioană, dar ea încă nu se vedea în stare. Pe măsură ce a început să câștige, s-a convins de propriul talent și a început să creadă în visul ei de a deveni campioană olimpică.

  • 30 aprilie 1993

    Data nasterii

    România

    Țară

    Tir Sportiv

    Sport

    Jocuri Europene 2019, Campionatele Europene 2018, 2019, 2020 

    Competiții

  • Imposibilul a început să devină posibil. Restul e istorie.

    Laura Coman a obținut primul rezultat notabil în 2015, când a cucerit titlul de campioană mondială universitară, la 10 m pușcă aer comprimat.

    În 2018 a câștigat etapa de Cupă Mondială de la Guadalajara, din Mexic, la 10 m pușcă aer comprimat, cu un nou record european: 251,5 puncte (vechiul record era de 251,3 puncte) și a devenit numărul 1 mondial al probei. În același an, în aceeași probă, a câștigat titlul pe echipe la Campionatele Europene de la Gyor, alături de Roxana Sidi (ex. Tudose) și Eliza Molnar.

Anul următor, în 2019, la Campionatele Europene de la Osijek (Croația), a cucerit primul său titlu continental la individual, la 10m pușcă aer comprimat, în aceeași probă obținând și medalia de bronz la echipe, alături de Roxana Sidi (ex. Tudose) și Eliza Molnar.

Tot în 2019, la Cupa Mondială de la Munchen (Germania), a reușit să obțină calificarea la ediția de vară a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, după ce a „țintit" un loc cotă.

La Jocurile Europene de la Minsk din același an, unde a fost purtătorul de drapel al României la ceremonia de deschidere a competiției, a cucerit medalia de aur în proba individuală de 10m pușcă aer comprimat.

La finalul lui 2019, a fost desemnată sportivul anului pentru a treia oară consecutiv și a devenit prima sportivă din istorie care a intrat în posesia colanului oferit de Federația Română de Tir.

În anul olimpic 2020, la finalul lunii februarie, la Europenele de la Varșovia (Polonia), a fost singura sportivă care și-a apărat cu succes titlul adjudecat la ediția precedentă a competiției.

A fost inclusă în „Samurai 2020", programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a XXXII-a ediție de vară a JO Tokyo 2020.

Urmăriți-ne pe canalele noastre de Social Media